Verkö är under utveckling på flera sätt. Karlskrona kombiterminal är igång och godstrafiken rullar på Verköbanan. Industriområdena växer och efterfrågan på ytor för logistik- och hamnändamål ökar. Godstrafiken på Verköbanan, ansluten till Emmaboda-Alvesta, har startat och Karlskrona kombiterminal är invigd.

Det första godståget på Verköbanan rullade på måndagen den 31 mars 2014 och därmed så är verksamheten igång. På kombiterminalen väntade inbjudna till invigningen på att tåget skulle anlända. Det var bland andra representanter från Stena Line, Green Cargo, Logent, Karlskrona kommun och från det polska departementet för infrastruktur och utveckling samt kunder och media. Dan Sten Olsson som är VD på Stena AB samt landshövding Berit Andnor Bylund invigningstalade.

Karlskrona kombiterminals funktion är att lasta om gods som finns i containers, växelflak, semitrailers eller hela lastbilar mellan järnvägsvagnar, fartyg och lastbilar.

Vid invigningen visades hur det går till genom att containrar lyftes av från godståget och transporterades iväg.

Karlskrona hamn på Verkö tillsammans med Verköbanan är en viktig del av den nya transportkorriden Baltic Link, som förbinder Skandinavien med Öst- och Centraleuropa, Adriatiska havet, Suezkanalen och Sydostasien. Ju kortare transportvägar, desto miljövänligare och kostnadseffektivare frakt.

Källa: Karlskrona kommun, Länstyrelsen Blekinge Län

Foto: Tina-Marie Eriksson, Leif Petersson

Kategorier: nyhet

Kommentarer är stängda.

 • Kontakt

  Baltic-Link Association

  Besöksadress: Östra Hamngatan 7B, Karlskrona

  Kontaktpersoner:
  Tore Almlöf
  Telefon: 0455-30 30 27

  Jonas Olsson
  Telefon: 0455-32 16 23

  E-post: baltic-link@outlook.com